Aktiiviset vievät kesätyöpaikat!

Tuhannet nuoret kamppailevat parhaillaan sen suuren kysymyksen äärellä, miten ja mistä voisi saada kesätöitä. Ongelma ei ole vähäinen, sillä juoksutytön ja -pojan tapaiset matalan kynnyksen työt ovat kadonneet Suomesta. Likimain kaikkiin tehtäviin vaaditaan jokin perusosaaminen ja sen lisäksi hygieniapassi, työturvallisuuskortti, tulityökortti tai jokin muu kortti. Missä ovat hotellien piccolot? Eivät ainakaan maakuntien hotelleissa. Hotellin piccolona minä joskus 15–17-vuotiaana sain arvokasta työkokemusta!

Tärkein viestini kesätyöpaikasta haaveilevalle nuorelle on: Ole aktiivinen! Aktiiviset nimittäin vievät kaikki työpaikat. Jo peruskoulun TET-harjoittelupaikkaa hakiessa kannattaa miettiä, missä haluaisi olla kesätöissä. Hoitamalla TET-jakson hyvin varmistaa itselleen kesätyön. Ilman suhteita tai kokemusta, pelkällä nettihakemuksella, ei kesätyökisassa pääse edes mitalisijoille.

Toinen viestini on: Ns. paskaduuneja ei olekaan! Ensimmäisissä kesätöissä tärkeintä eivät ole elämän sisältö ja raha, vaan se pääoma, mitä työkokemus tuo. Kannattaa tarttua kaikkiin tarjolla oleviin mahdollisuuksiin kuten kesätyöseteliin, Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmaan, naapurin perheen tarvitsemaan lapsenvahtiapuun. Mikä tahansa on parempi kuin ei mitään.

Kolmas viestini on: Ensin työ, sitten huvi! Olen laskenut, että jos nuoren ennakonpidätysprosentti on nolla, hän tienaa ajokorttirahat tekemällä 22 työvuoroa. Mutta päästäkseen tekemään työvuorot pitää olla käytettävissä! Kesäaamuna kutsu töihin saattaisi tulla samankin päivän työvuoroon, mutta niitä ei saa, jos festarit, parin viikon lomamatka tai viikonlopun mökkeily ovat tärkeämpiä kuin työ.

Neljäs viestini on: Mene työnantajan saappaisiin! Tee valinta helpoksi kertomalla hakemuksessasi kunnon syy, miksi haet kyseistä työpaikkaa. Hyviä syitä voivat olla seuraavat: ”Tavoitteeni on hakea opiskelemaan alaa.” ”Yrityksenne arvot ovat samanlaisia kuin omat arvoni.” ”Yrityksenne toimiala kiinnostaa minua, ja olen saanut hyvää palautetta aiemmissa asiakaspalvelutehtävissäni.”

Tällä hetkellä pulaa on erityisesti ravintola-alan osaajia. Myös kaupan alalla työtä on tarjolla runsaasti.

Työtä kyllä löytyy – mutta pitää olla on aktiivinen!

 

Jussi Miettinen

yrittäjä

Kommentointi on suljettu.

css.php